Bosontsluiting en bodemverdichting

Bosontsluiting en bodemverdichting

Oogstpaden - Richtlasermethode

Voorkom schade aan uw bosbodem door de bereden oppervlakte te minimaliseren. De richtlasermethode stelt de bosbeheerder instaat om met een minimale bodemverdichting een optimale bosontsluiting te realiseren tegen lage kosten. 

Borgman Beheer Advies heeft ervaring met de realisatie van ruimingspistes en verzorgingspaden (linien) door middel van de in Duitsland bewezen richtlasermethode. Het ontwikkelde systeem werkt met behulp van laser en digitaal kompas en geeft de mogelijkheid om rechte paden uit te zetten die evenwijdig aan elkaar liggen. Op deze manier kunnen paden efficiënt en volgens plan worden uitgezet. 

Aan de hand van drie stappen dragen wij zorg voor het optimale resultaat:

 • Planning: Aan de hand van veldkennis, hoogtekaarten en een terreinbezoek wordt de optimale ontsluiting gepland. Hierbij wordt rekening gehouden met obstakels zoals kuilen, bijzondere elementen, te sparen bomen, houtstapelplaatsen en de bestaande infrastructuur. Dit resulteert in een bosontsluitingskaart en werkplanning.
 • Veldvoorbereiding: ter voorbereiding op de uitvoering worden de opstelplaatsen voor de laser in het veld gemarkeerd met piketten. Dit uitzetwerk dient zeer zorgvuldig te worden uitgevoerd om het juiste eindresultaat te kunnen realiseren.
 • Realisatie paden:  de laser wordt opgesteld in de door het plan voorgeschreven hoek. Vervolgens zaagt een harvester met laserontvanger de uitgezette ruimingspiste. Verzorgingspaden worden motormanueel met de handontvanger aangelegd. Deze laatste methode is ideaal voor verzorging van (natuurlijke) verjonging, bijvoorbeeld als onderdeel van QD-beheer.

 De richtlasermethode kent aanzienlijke voordelen:

 1. Het bereden oppervlak wordt geminimaliseerd, waardoor onnodige bodemverdichting wordt vermeden. Hierdoor blijft er een aanzienlijk groter oppervlak productief bos over met een in potentie hogere staande voorraad.
 2. Rijafstanden worden verkort waardoor exploitatiekosten omlaag worden gebracht. Dit resulteert in een beter rendement tijdens houtoogst.
 3. Infrastructuur wordt voor lange tijd vastgelegd waardoor veel ingrepen praktischer en efficiënter uit te voeren zijn. Denk aan realisatie van verjonging, bleswerk en dunningen.
 4. De methode is aanzienlijk nauwkeuriger dan het gebruik van GPS en een standaard kompas.
 5. Het betreft een eenmalige investering in uw infrastructuur waar u nog vele jaren plezier van zult hebben. 
 6. Het bosbeeld lijdt, in tegenstelling tot wat vele verwachten, niet onder de rechte paden.

Zoals gezegd betreft de realisatie een eenmalige investering. De kosten op korte termijn worden in de meeste gevallen direct bekostigd uit de houtopbrengsten die gepaard gaan met de realisatie. Op lange termijn profiteert de eigenaar van lagere exploitatiekosten en een productiever bos en  bosbodem  door minder bodemverdichting, behoud van  vitaal oppervlak, een hogere staande voorraad en hogere bijgroei.

Wij informeren u er graag over!

Kom in contact

Bent u geïnteresseerd in de diensten van Borgman Beheer Advies of wilt u graag meer informatie ontvangen? Neem contact op! Vul het formulier in, zodat BBA contact met u op kan nemen of u de gewenste informatie kan toesturen.

Contact

Afbeeldingen van Bosontsluiting en bodemverdichting

Diensten

Bosinventarisatie en monitoring

Boomveiligheidscontrole

Flora en fauna onderzoek

Beheerkaarten en GIS

Bosontwikkeling en houtoogst

Natuurbrandpreventie

Urban forestry communicatie

ArcGIS online kaartenportaal

Remote sensing & advanced GIS

Social media

Volg alle recente ontwikkelingen via de BBA social media.

Adresgegevens

 • Borgman Beheer Advies
 • Hollandseweg 7h
 • 6706KN
 • Wageningen
Tel: +31 (0) 317 769045 — E-mail: info@borgmanbeheer.nl — BTW: NL861072066B01 — KvK: 77630890